6 tips til deg som vil bli mer motivert!

Motivasjon,

den deilige følelsen av kraft, pågangsmot og energi som fyller kroppen når vi jobber med ting som engasjerer oss. Alle som kjenner denne følelsen, vet også at vi ikke har den hele tiden. Den kan plutselig falle utover dagen, eller den kan synke veldig sakte men sikkert når vi har hatt den samme jobben over lang tid. Og uten motivasjon kan dagen bli tung. Du blir trøtt, forstyrres lett og arbeidsoppgavene kan oppleves som både uoverkommelige og meningsløse.

Men hva er egentlig motivasjon, og finnes det noen enkle triks eller knep for å få den tilbake når den synker? Det finnes mange definisjoner på hva motivasjon er, og det finnes også flere forskjellige teorier om hva det er som motiverer oss mennesker.

Flere av motivasjonsteoriene skiller også på indre og ytre motivasjon. Hvis du gjør en aktivitet på grunn av interesse for selve aktiviteten, og denne aktiviteten er belønning nok i seg selv er det snakk om indre motivasjon. Ytre motivasjon er når du gjør noe fordi du ønsker å oppnå en belønning eller et mål utenfor selve aktiviteten.

Det optimale er åpenbart å ha en indre motivasjon for flest mulig av arbeidsoppgavene på jobb. Men det er også mye mer krevende å bygge opp en indre motivasjon når denne mangler. Vi vet jo alle at det finnes oppgaver, som til tross for at de er viktige, kan oppleves som ensformige og lite meningsfulle. Og i de tilfellene du ikke klarer å oppdrive en ektefølt indre motivasjon, må du jakte på ytre motivasjonsfaktorer.

Hvis du ønsker å føle deg mer motivert skal du få noen tips:

    • Slutt å syte over hvor lite motivert du er. Dette er en form for negativ programmering som ikke gir deg noe av det du ønsker deg. Det er lettest å slutte med å si det til alle rundt deg først. Si gjerne fra til folk at de godt kan si fra at de ikke er interessert i å høre mer om hvor lite motivert du er. I neste omgang tar du den indre dialogen. Stopp deg selv når du begynner å fokusere på at du mangler motivasjon. Fortell deg selv at du ikke gidder å høre på dette når de negative tankene kommer.
    • Gi flere positive tilbakemeldinger enn før. Legg merke til når kollegene dine presterer, og klapp dem på skulderen. Vær raus og skryt av de som fortjener det. For å få til dette må du nemlig begynne å lete etter ting som er bra. Det er alltid noe som er bra! Din oppgave er å se det og bli mer bevisst på det.
    • Ta i mot positive tilbakemeldinger på en skikkelig måte. Hvis du lykkes med det forrige punktet vil du gradvis oppleve å få flere positive tilbakemeldinger selv. Si ”takk” og smil. Altfor ofte blir positive tilbakemeldinger ødelagt av at mottakeren påpeker masse ting som kunne vært enda bedre. Ved å ta i mot skryt og ros på en ordentlig måte får du mer av det. Og en av tingene som virkelig motiverer oss er nettopp det å bli sett og få anerkjennelse. Ta vare på disse gode øyeblikkene, ikke ødelegg dem!
    • Ta de ubehagelige oppgavene så fort som mulig. Hvis du utsetter de vanskelige telefonsamtalene, og skyver på oppgaver du føler at du ikke mestrer, ligger de bare der i underbevisstheten din og tapper deg for energi.
    • Jobb grundig med de kjedeligste oppgavene og belønn deg selv etterpå. Du blir kanskje ferdig litt fortere hvis du slurver. Men ingen blir motivert av å gjøre en dårlig jobb. Bruk heller litt ekstra tid på å effektivisere de mest demotiverende oppgavene. Lag gode systemer og rutiner som løser dem raskere og bedre. Og gi deg selv en liten belønning hver gang du har gjort unna de kjedeligste oppgavene med høy kvalitet.
    • Kom deg ut av komfortsonen din. Er du litt konfliktsky? Vær tydelig og si ”nei” av og til selv om det er litt skummelt. Kanskje du er veldig proaktiv, og alltid er den som kommer med forslag og setter i gang prosesser? Ta det litt med ro noen ganger. Trekk pusten, tell til ti og se om noen andre kommer på banen. Hvis du er veldig detaljfokusert kan du forsøke å heve deg litt opp og se ting i en litt større sammenheng. Det kommer til å gå fint! Når vi utfordrer oss selv på denne måten bryter vi ut av faste mønstre, og får ofte nye, spennende og positive erfaringer.

Vi som lever i Norge er utrolig privilegerte. Det er tross alt et av verdens rikeste og tryggeste land. Vi kan faktisk oppleve ganske sterk misnøye til tross for at vi egentlig har det veldig bra. Det er et paradoks at vi faktisk må trene på å trives i overflodssamfunnet. Men det er bare sånn vi mennesker er. Og den eneste som kan gjøre noe med det er deg selv.

Lykke til!

Posted in Ukategorisert.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *